Svensk polis genomförde i morse en av de största insatserna hittills mot nätpedofili. Foto: TT

Två från länet i pedofilrazzia

Uppdaterad
Publicerad

Svensk polis genomförde i dag en av de största insatserna hittills mot nätpedofili. Två av razziorna genomfördes i Jämtland.

Svensk polis har idag genomfört en nationell insats som syftar till att bekämpa spridning av material som utgör dokumentation av sexuella övergrepp mot barn. Det här skriver polisen på sin hemsida.

Razzior i länet

Två av razziorna har genomförts hos personer som är hemmahörande i Jämtlands län. De är nu förda till förhör men är ännu inte formellt anhållna.

– De är misstänkta för innehav och spridning av barnpornografiskt material men initialt är de inte misstänkta för egna övergrepp, säger Börje Öhman som är presskommunikatör på polisen i region nord.

50 personer misstänkta

Operationen innefattar åtgärder mot sammanlagt 50 personer i landet, samtliga misstänkta för att inneha materialet. Ingripanden har redan tidigare skett mot sju personer, där risken för egna övergrepp bedömdes som särskilt stor, till exempel genom tillgång till barn.

Operationen har möjliggjorts genom att svensk polis i slutet av 2016 fick utökad licens för verktyg som underlättar spårning av illegal fildelning av dokumenterade sexuella övergrepp mot barn. Med hjälp av verktyget har 50 misstänkta fildelare identifierats inom ramen för operationen,

Första större insatsen inom brottsområdet

– Den nationella insatsen är den första större egeninitierade insatsen som genomförs av svensk polis på brottsområdet. Noa har kvalitetssäkrat materialet och genomfört spårningar av misstänkta, säger Johan Grenfors nationell kommenderingschef för insatsen.

Polisregionerna kommer att ansvara för den vidare förundersökningen av ärendena inom den egna regionen. Varje förundersökning leds av åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.