Foto: SVT

12 000 i böter – två män gick in på fågelskyddsområde trots förbud

Publicerad

Två män i 60-årsåldern har dömts till dagsböter efter att ha beträtt ett fågelskyddsområde under perioden som det är tillträdelseförbud.

Männen som är bosatta i Umeå respektive Stockholm har enligt domen inte tagit tillräcklig del av den information som finns för området och förbudet mot att vara där. Det handlar om Skåarnja fågelskyddsområde i Strömsunds kommun. Mellan 10 juni och 10 juli är det inte tillåtet att vistas i området. Männen ska betala 11 400 kronor respektive 12 000 kronor för förseelse mot områdesskydd.

Viktigt häckningsområde

I april beslutades att fågelskyddsområdet Skåarnja som det ser ut idag blir kvar i tre år till för att skydda och värna de fjällfåglar som finns och häckar i området. Området behövs för att allmänheten inte ska störa fåglarna samt för att motverka äggstölder.

”Tillträdesförbudet skyddar fåglarna under häckningsperioden. I Skåarnja är fågellivet rikt eftersom häckningsområdet innefattar både fjällmiljö, skogar, sjöar och våtmarker”, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

I videon nedan berättar Greger Hörnberg på länsstyrelsen om beslutet att minska fågelskyddsområdets yta: hur ökad turism och fortsatt fågelskydd går ihop. Videon är från i våras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fågelskyddsområdet i Stekenjokk blir mindre till sommaren, samtidigt öppnas andra delar i det populära området upp för turism. I klippet ovan berättar Greger Hörnberg vid länsstyrelsen mer om det här. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer