Sanna och Lina El Kott Helander. Foto: Lukas Johansson, SVT

Tvillingsystrarna är två av världens bästa i Skyrunning

Uppdaterad
Publicerad

Tvillingsystrarna Lina och Sanna El Kott Helander är två av världens bästa i löpgrenen Skyrunning.

Sedan ett år tillbaka har systrarna börjat tävla i grenen Skyrunning, som är ett slags bergs-maraton där man måste upp på minst 2000 höjd. De tävlar också i andra löpgrenar men det är just denna som gått bäst.

– Vi har ju alltid varit med på lite tävlingar och så där, sen anmälde vi oss till en tävling av ren slump. Sen blev vi tillfrågade av att vara med i den här världscupserien, säger Sanna El Kott Helander.

Vann senaste världscupen

Sedan i april har löpsäsongen hållit på och under sommaren har de varit borta på tävlingar nästan varje helg, däribland flera världscuper i Skyrunning. Senaste helgen samlades världseliten i Andorra. Då tog Lina hem segern och slog dessutom banrekord. Systern Sanna knep då bronspengen. (Se tv-inslag på spanska här.)

Ny löpturné direkt

Efter mindre än en vecka i Sverige och Östersund beger de sig ut på löpturné igen. Idag åker de till USA för att tävla tillsammans i sex dagar, med sex olika etapper.

Vyerna man får se under tävlingarna är en av de saker systrarna uppskattar med sporten. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.