Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Disciplinnämnden har stängt av en elev vid Mittuniversitetet efter att lärare och studenter känt sig hotade. Foto: SVT

Fick trygghetslarm efter student uppträtt hotfullt på Mittuniversitetet

Uppdaterad
Publicerad

Lärare och studenter har upplevt sig hotade av en enskild student på Mittuniversitetet i Östersund. Nyligen beslutade disciplinnämnden att studenten stängs av i sex veckor.

Studenten ska ha uppträtt på ett sätt som gjort att andra studenter och lärarpersonal känt sig hotade. Det framgår av universitetets utredning. Det handlar om att han uttryckt sig på ett sätt som är att betrakta som hotelser.

De upplevda hoten gjorde att en person försågs med trygghetslarm och under flera veckor tog man in ordningsvakter på campus.

Det var i mitten på maj som nämnden beslutade om avstängning.

I videon framgår vad som ökade på lärarnas oro och rädsla för studenten.

DET HÄR ÄR DISCIPLINNÄMNDEN

Disciplinnämnden ska bestå av rektor eller den rektor utser som ordförande, en lagfaren ledamot som ska vara eller ha varit ordinarie domare och en företrädare för lärarna vid universitetet.

Studenterna har rätt att vara representerade i nämnden med två ledamöter. Nämnden är beslutsför när minst tre ledamöter är närvarande men två av dem måste vara ordföranden och den lagfarne ledamoten.

Universitetsjurist deltar som protokollförare.

En anmälan om misstanke om att något otillåtet har skett tas på största allvar då konsekvensen för den enskilda studenten kan bli stor. När anmälan sker går därför juristfunktionen igenom anmälan och kontrollerar att alla formella delar är med såsom studievägledningar, uppgiftsinstruktioner, misstänkta plagieringskällor etc. Saknas material begärs kompletteringar in från anmälaren. Kontakter tas med eventuella vittnen och andra som kan ge relevant information.

När anmälan är komplett skickas den över till studenten för yttrande för att ge studenten en möjlighet att berätta sin version av vad som hänt, helst skriftligen. Om ärendet ska behandlas i disciplinnämnden kommer läraren normalt sett att fått läsa studentens svar innan sammanträdet.

Beslut om avstängning eller varning kan överklagas hos allmän förvaltningsdomstol.

källa: Mittuniversitetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.