Skyddsombudet Danne Mackin har gjort en anmälan arbetsmiljöverket. Undersköterskorna i Sveg anser att schemat tar bort tid för återhämtning. Foto: SVT

Undersköterskor i Sveg rasar mot arbetstiderna

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljön har blivit förfärlig på grund av nya arbetstider, menar undersköterskor i Sveg. De vill ha tillbaka sitt gamla schema med längre pass och därmed längre ledighet.

– Det är inte roligt att jobba nu, säger undersköterskan Lena Säfström.

Det som kallas hälsoschema har införts i flera kommuner i landet. Arbetsdagarna är kortare, vilket innebär att det blir fler arbetsdagar inom ett tidsspann. Det innebär dessutom jobb varannan helg.

Tanken är bland annat att anställda lättare ska kunna täcka upp för varandra vid sjukdom och semester, och att det därmed ska behövas färre timvikarier. Dessutom är tanken att kortare dagar ger en bättre hälsa.

Mindre tid till samma uppgifter

Undersköterskorna menar att det nya schemat istället gjort en redan pressad arbetssituation ännu värre. De menar att arbetsuppgifterna nu måste göras på kortare tid.

– Vi får ingen återhämtning, säger Maud Eriksson.

Skyddsombudet Danne Mackin har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Jag såg tidigt att det här inte kommer att gå, säger han.

Hör undersköterskorna själva berätta i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.