Emily Dernfors, Unga feminister. Foto: Ronja Jönis

Unga feminister jobbar mot högerkrafterna

Publicerad

FI:s ungdomsförbund Unga feminister säger att ett starkt feministiskt parti blir en behövlig motkraft till de som försöker begränsa till exempel kvinnors och hbtq-personers rättigheter.

De ungdomsförbund i länet, vars moderpartier har representanter i EU-parlamentet idag, har fått frågor inför valet av SVT Jämtland. Unga feminister, som är Feministiskt initiativs ungdomsförbund, har idag ingen aktiv förening i Jämtlands län. Därför har Emily Dernfors som är medlemsansvarig hos Unga feminister svarat.

Vilken är den viktigaste EU-frågan för er?

Den viktigaste EU-frågan är att vi stoppar nationalistiska högerkrafters framväxt i Sverige såväl som runt om i Europa och synliggör hur de nedmonterar rättssäkerheten, demokratin, de mänskliga rättigheterna och det livsnödvändiga klimatarbetet.

Hur arbetar ni med den frågan?

I Europa ser vi exempelvis hur kvinnors och hbtq-personers rättigheter är under attack av konservativa, nationalistiska krafter. Det är också samma krafter som driver på hat och inskränker rättigheter för flyktingar, papperslösa och minoriteter och som urholkar klimatarbetet. Därför krävs det ett helhetsperspektiv där Feministiskt Initiativ arbetar för att fördela makt och resurser och för att se till att mänskliga rättigheter alltid står högst upp på agendan.

Varför ska man rösta i EU-valet?

Högerextrema, nationalistiska krafter samlas och mobiliserar överallt i Europa. En stark antirasistisk feministisk rörelse i Europa utgör den starkaste motkraften till nazistiska och fascistiska partier, därför ska en använda sin demokratiska röst och rösta i EU-valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019 Jämtlands län

Mer i ämnet