Testprojekt med vallning ska göra skidåkning mera rättvist för unga

Uppdaterad
Publicerad

Skidåkningen håller på att bli en klassfråga. Inte minst för ungdomar som vill tävla. Det menar Offerdals skidklubb i Krokoms kommun som vill ändra på det.

Nu i helgen är det en skidtävling i Änge, Offerdal. Men för deltagarna i två av klasserna kommer det finnas ett specifikt krav. De som ska tävla i Herrar13 och och Damer17-18 måste lämna in sina skidor till ett speciellt vallateam. Det teamet kommer sedan att valla alla skidor på samma sätt.

Det är arrangören Offerdals skidklubb som beslutat det. I ett lokalt projekt som de kallar ”Vallalika” vill de bryta den trend de sett växa fram allteftersom.

– Vi upplever att det är ett problem med både enkelhet och jämlikhet, säger Bert-Ola Bångman som är projektledare.

Dyra produkter att välja bland

Har skidåkningen blivit en klassfråga?

– Ja, det tycker jag. Det är till exempel enormt mycket produkter att välja bland när det gäller vallningen och där flour förekommer i de allra flesta fall.

Fluorvalla kan förbättra tiderna avsevärt, framförallt när det är blött i spåren. Men fluorvalla är både hälsofarligt och dyrt. En vanlig burk kan kosta drygt 1000 kronor och räcker bara för cirka tio vallningar. Därför har Offerdals skidklubb valt att avstå just fluorvalla i sitt projekt.

– Nu i helgen kommer vårt vallateam därför att valla med fluorfria vallor, säger Bert-Ola Bångman.

Hoppas fler hakar på

Efter tävlingen ska projektet utvärderas. Därefter hoppas Offerdals skidklubb att flera föreningar hakar på.

– Syftet är att få större jämlikhet men det handlar också om att komma ifrån det stora tidsarbetet och kostnaderna som varje förening håller på med avskiljt från varandra. På det sättet tror vi att skidåkningen kan bli mera attraktiv.

Linus Sörlin är 16 år och ska delta i helgens tävling. Han tycker det är bra att hans klubb nu genomför det här projektet.

– Jag tycker det är bra för då får alla köra på lika villkor. Då är det mer skidåkningen som avgör och inte vilka vallor du har råd med, säger han.

Pilotprojektet VallaLika

I helgen genomförs tävlingen Offerdalspropagandan

De som deltar i H13 och D17-18 ska lämna in ett par rengjorda skidor till ett särskilt vallateam.

Teamet består av sex vallare som vallar för hela klassen med samma flourfria valla.

Det är en förutsättning för att få starta.

Målet är ökad jämlikhet för de tävlade och att det ska spara tid åt föreningarna.

Fluorvallor har valts bort av miljö- och hälsoskäl.

Förhoppningen är att alla klasser i nästa års Offerdalspropaganda ingår i VallaLika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.