Denna Hanomag Sturm är förmodligen den enda existerande i sitt slag. Att den är specialbeställd som 4-dörrars gör denna helt unik. Foto: SVT Nyheter Jämtland

Unik skrothög lockade entusiaster

Uppdaterad
Publicerad

Legendariske bilhandlaren Folke Hemmingsson i Storhögen fick i helgen se sin ansenliga samling av gamla bilar gå under klubban.

Att regnet periodvis öste ned tycktes inte ha fått hugade spekulanter att stanna hemma i stugvärmen. Inte alls. Folke Hemmingsson har genom åren dragit på sig en massa fordon av de mest skilda slag.

Han är numera 84 år gammal.

– Men jag jobbade tills jag var 82, understryker han.

Jaguar är pärlan

Det han själv tycker är pärlan av det som nu skulle auktioneras ut var en skinande blank gammal Jaguar. Fast det som tycktes vara auktionens dragplåster såg ut som rena motsatsen.

– Det har ringt folk från Tyskland, Polen, Holland och USA och hört sig för om den här. Några kommer att delta via telefon, förklarar Daniel Fälldin hos auktionsbyrån.

Vad som dragit åt sig alla lystna blickar är skalet från en Hanomag Sturm, möjligen den enda existerande i sitt slag. Den är specialbeställd som 4-dörrars vilket gör den helt unik.

– För mig känns den bara som en hög med skrot. Det är entusiaster som bjuder och det krävs förstås tusentals timmar för att få ordning på den här, menar Daniel Fälldin.

T-ford i gott skick

I bättre skick var den T-ford som Folke själv renoverat. Den är som ny och har inga problem i besiktningen.

Dessutom klubbades också ut ett gäng veteranskotrar och annat som Folke Hemmingsson samlat på sig genom åren.

– Huset har jag just fått sålt och nu ska resten bort, förklarar han.

Du känner inget sting någonstans i hjärtetrakten när dina gamla grejer försvinner bort?

– Nej inte. Och jag är inte ett dugg intresserad vart de ta vägen heller...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.