Försäljningen har mer än fördubblats i matvarubutiker i Norge medans gränshandeln helt har stannat av på den svenska sidan. Foto: SVT

Uppsving för norska butiker – öde på andra sidan gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Många norrmän har tidigare besökt Sverige för att handla mat. Men hur är det nu under coronapandemin?

SVT och våra norska kollegor NRK har besökt företagare på respektive sida gränsen för att se hur de har det nu.

I Meråker, några mil väster om Storlien, är det full fart  i matvarubutikerna och försäljningen av bland annat tobaksvaror har ökat med 200 procent.

– Gränsen kan gott vara stängd året ut men samtidigt jag tycker synd om företagarna på andra sidan gränsen. säger Erling Ervik butikschef, Meråker. Foto: SVT
Coronapandemin

– Jag har aldrig varit med om maken, vi hinner knappt fylla på i hyllorna,  säger Erling Ervik butikschef, Meråker.

Vill att gränsen öppnar

Men i Storlien är det öde och butiker och restauranger är stängda.  Le ski lodge, restaurang och hotell, har i princip varit öppet dagligen sen 1882. Men sen den 16:e maj är det stängt.

– Vi säljer ingenting, det är iskallt, det är noll, säger företagaren Ronny Juhlin i Storlien. Foto: SVT

– Det är ingen idé att hålla öppet, vi har ändå inga gäster. Öppnar de inte gränsen så kommer det att bli oerhört tufft säger Ronny Juhlin, företagare i Storlien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet