Urban Widholm. Foto: SVT

Urban springer varv på varv för att hjälpa

Uppdaterad
Publicerad

Han springer varv på varv runt Storsjön och har hållit på sedan 25 september. Urban Widholms mål är att samla in pengar för juridisk hjälp åt flyktingar.

Många länsbor har nog sett honom, stadigt avverkande meter efter meter i en till synes ändlös bana runt Storsjön.

– Jag är inne på femte varvet nu. Sammanlagt har jag fått in 400.000 kronor, berättar Urban Widholm.

Lämnar flygblad

Ideligen stannar han till vid brevlådorna längs vägen för att lämna ett flygblad om sitt projekt. Urban Widholm har mer än en gång gett prov på sitt djupa engagemang för flyktingar och framför allt ensamkommande ungdomar.

På helgerna kör han extraundervisning i till exempel svenska.

– Nu håller vi på och visar hur man städar och gör i ordning hotellrum eftersom vi där har öppningar på flera jobb, förklarar han.

Tränar för jobb

När ungdomarna gått ut gymnasiet har de sex månader på sig att skaffa jobb och då kan de få arbetstillstånd. Men i stället för att vänta på att de går ut kör Urban på redan medan de studerar.

– Problemet är att utvisningsbesluten många gånger tas på tveksamma juridiska grunder. Därför behöver jag dra in pengar till juridisk hjälp.

Målet en miljon

Målet för Urban Widholm är i första hand att samla in en miljon.

– Räcker inte det så fortsätter jag springa och samlar in två miljoner...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.