En död ren i bagageluckan och ett laddat kulvapen i baksätet fick polispatrullen att gripa de båda utländska jaktgästerna. I rätten uppgav jaktägsterna att de trodde att de skjutit en älg. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Utländska jaktgäster sköt ren under älgjakten i Jämtlands län – döms för stöld

Uppdaterad
Publicerad

När de båda utländska jaktgästerna kom körande och blev stoppade i en poliskontroll visade det sig att föraren var berusad. Men inte bara det: I baksätet fanns ett laddat vapen, och i bagageluckan en skjuten ren. Nu döms de båda för stöld.

Det hela inträffade i oktober 2019 och det var när de båda utländska jaktgästerna stannade till för att tanka som de drog blickarna till sig eftersom föraren drack alkohol innan han satte sig bakom ratten för att köra vidare.

Polisen fick tips och kunde stoppa de båda kort därefter.

Laddat gevär och skjuten ren

Det stod då klart att föraren var berusad. Mer överraskande var att det i baksätet låg ett vapenfodral som visade sig innehålla ett laddat kulgevär. När bakluckan öppnades låg där en död ren.

De båda männen greps och i deras mobiltelefoner hittades bilder på den skjutna renen och på de båda männen där de ler och skålar.

Förklaringen: Trodde det var en älg

De två utländska jaktgästerna förklarade i rätten att de varit på älgjakt med en man i länet. Den aktuella dagen var de på väg i bil tillbaka till sitt hemland. För domstolen uppgav männen att de fått syn på vad de trodde var en älg.

De stannade bilen och gick ut och sköt djuret. När de sedan gick fram visade det sig vara en ren. Männen ringde då efter den man som de varit jaktgäster hos. Han kom dit och hjälpte dem att ta hand om renen.

Köpte salt och presenning

Jaktgästerna sade sig veta att de gjort något otillåtet och hade tänkt kontakta polis och berörd sameby. Det tror inte Östersunds tingsrätt på. Någon kontakt togs aldrig med vare sig polis eller sameby.

Mot de båda männen talar också det faktum att de efter att renen skjutits köpt salt, buntband och presenning.

Den sammantagna utredningen gör att tingsrätten anser det bevisat att männen skjutit renen i avsikt att ta med sig den. Därför fälls de för stöld, och får villkorlig dom. En av dem fälls även för grovt rattfylleri.

Den tredje personen, från länet, döms till villkorlig dom för häleri eftersom han hjälpte till att ta hand om renen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.