Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om förberedelserna som nu dragit igång på allvar inför världens största orienteringstävling som i sommar hålls i länet. Foto: Björn B Schäfer

Världens största orienteringstävling på väg till Jämtlandsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det mindre än tre månader kvar tills världens största orienteringstävling, O-ringen, intar Åre med omnejd. Ett intensivt arbete börjar nu för att få jätteevenemanget att gå i lås.

SVT besökte en lagerlokal på Frösön där all utrustning har vinterförvarats men som till veckan ska fraktas upp till Järpen.

Arrangörerna hoppas på mellan 15 000 och 17 000 besökare. Så här långt har nästan 10 000 anmält sig från ett 30-tal länder.

I fem dagar, mellan 22 och 28 juli, kommer tävlingarna att pågå i trakterna av Trillevallen, Järpen och Ånn.

O-ringen 2023

– Det är lite färre än vi hoppats på, men vi ser samtidigt att det är ett högt tryck på vår hemsida där man bokar boende och deltagande, säger projektledare Niclas Lidström.

Tävlingarna kräver omfattande förberedelser, bland annat kommer vatten-och avloppsledningar att läggas ut på Molanda flygfält i Järpen där det byggs upp en campingplats som ska hysa mellan 2 500 och 3 000 personer.

Det är åtta-nio långtradare utrustning som följer med O-ringen varje år som nu ska fraktas upp till Järpen.

Logistiken – stor utmaning

Det finns flera utmaningar med evenemanget, konstaterar projektledare Niclas Lidström:

– Logistiken är en enorm utmaning, där vi  sett fördyrade kostnader i samband med kriget i Ukraina; kostnader som ökat med tio miljoner mer jämfört med vad vi hade trott. Dessutom finns en svårighet med att få folk att anmäla sig i tid, vilket gör att det blir svårare för oss att veta hur många bussar ska vi ha och hur stor camping ska vi bygga och så vidare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

O-ringen 2023

Mer i ämnet