Berätta om din relation till skogen – vad gör du helst där och hur viktig är skogens framtid när du röstar i höstens val? Foto: Jessica Gow/TT

Vad betyder skogen för dig – dela med dig i SVT Nyheter Jämtlands chatt

Uppdaterad
Publicerad

En plats för rekreation, svampplockning och meditation – eller mest en ekonomisk angelägenhet? Berätta om din relation till skogen.

Den 11 september är det val och för många kommer skogen att vara en viktig fråga. Skogen anses vara en viktig resurs för både klimatomställningen och virkesproduktionen – men också för hälsa och friluftsliv. Det står bland annat i Sveriges miljömål.

Hur viktig är skogen som valfråga för dig? Låt oss höra dina tankar i chatten nedan.

Vad betyder skogen för dig – dela med dig i vår chatt

Pinnat inlägg

Vad gör du helst i skogen? Är det en plats för rekreation, svampplockning eller meditation? Är den mest en ekonomisk angelägenhet, eller kanske alla dessa delar samtidigt? Och hur viktig är skogen som valfråga för dig? Låt oss höra dina tankar här i chatten! Och kanske ge oss tips på var din bästa och mest fridfulla plats i skogen finns?

Thomas Samuelsson • Dom kan ej såga ner vårt syre. Utan skog
ej syre vad håller dom på med????

Herr Kantarell • Hur tänker renskötare, jägare och turistföretagare om detta?

Michael • Jag tycker om att vandra i äldre kontinuitetsskogar. Känslan där är helt annorlunda än skogsplantager som har utsatts för markberedning. Det är svårt att förneka. Äldre tiders skogar finns snart inte kvar. Bondeskogarna brukades, nu missbrukas skogarna av bolag och även många privata skogsägare. Undantag finns och i de skogarna finns livet kvar.

Kottar gör också nytta! • Skogsbruket är ovärdeligt! Att skydda och låsa skog så att den ej får brukas är idioti på kloak-nivå. En planterad skog binder mer koldioxid än en gammal skog - precis som ett barn växer mer än en vuxen människa. Det begriper vilken människa som helst, till och med vi utan studieskulder! Skogen är den bästa naturresurs vi har ut många perspektiv. Rekreation, friluft, natur, miljövärde mm. Låt skogsbruket frodas så länge kravet på återplantering finns kvar mår åtminstone Sverige bra ur miljösynpunkt!

Fredrik • Skogen är för mig en resurs. En rekreationsresurs, allt det basala som får mig att må bra. Harmoni, livskvalitet, balsam för själen. Skidturen på vårvintern, bärplockning om sommaren, jakten på hösten. En ekonomisk resurs men också möjliggörande av ett fossilfriare samhälle. Det måste finnas en balans mellan biodiversitet, skogens nytta för grön omställning samt ekonomisk resurs för vårt land. Vill vi ha människor som bor och verkar på landsbygden så måste vi också vara kloka och hitta en rimlig balans mellan dessa, och inte endast se skogen genom ett skyltfönster.

Herr Kantarell • Är det en kuggfråga!? Det är ju skillnad på skog och plantager med monokulturer.
En riktig skog, om det går att tala i såna termer, ger en rent religiös upplevelse. En känsla av litenhet men också tillhörighet.
Men så blir jag också förbannad på politiker som inte tar larmen på allvar vad gäller biologisk mångfald, t ex. Kraven på allt skogen ska ge oss liknar kraven vi ställer på skolan att lösa alla möjliga samhällsnyttor och problem. Jag tror den snara framtiden kommer att döma oss hårt och kasta det hårda fokuset på kalhyggesmetoden på historiens skräphög.

Trollet • Skogen är mat, energi, byggmaterial och rekreation för mig.
Har provat bo långt från skogen men det går inte.

Åke Johansson • Älskar att vandra i riktig skog! Men nu kommer jag ofta till en kalyta och ännu en. Skogen har ”krympt” senaste tjugo åren. Sorgligt!

BlockOut2 • En promenad i skogen/naturen är den bästa medicinen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om skogen

Mer i ämnet