Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefen för krafthandel vid Jämtkraft, Ulf Larsson, om varför elpriset är ovanligt högt just nu i norra Sverige. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Vad orsakar det höga elpriset i norr – experten svarar

Uppdaterad
Publicerad

Det är en rad orsaker till att elpriset den senaste tiden varit nästan detsamma i hela landet, och för norra Sverige ovanligt högt. Här svarar Jämtkrafts enhetschef för krafthandel, på vad som ligger bakom de höga priserna.

– Isläggningen av de stora norrlandsälvarna, nedisade vingar till vindkraftverk och att södra Sverige har varit duktiga på att spara, eller flytta sin elkonsumtion, har bidragit, berättar Ulf Larsson, Jämtkrafts chef för krafthandel.

Inte förväntat

Det höga elpriset som råder nu i elområde ett och två, det vill säga norra Sverige, är något som kraftbranschen inte hade förväntat sig för bara någon månad sedan.

– Nej, då trodde vi mer på ett fortsatt överskott av elproduktion i norra Sverige.

Komplext system

Om du tittar in i spåkulan, hur kommer elpriserna att bli resten av vintern?

– December ut tror vi att elpriserna kan hålla sig på de här nivåerna. Sedan får vi se hur temperaturerna utvecklar sig i hela Europa och vad som händer med gaspriserna. Det är ett komplext system som sätter priset på el, säger Ulf Larsson.

I klippet svarar Ulf Larsson på vad som hänt med den så kallade flaskhalseffekten, som hittills varit orsaken till relativt låga priser i norra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.