Familjen bodde länge i Åre Foto: TT

Anmäldes aldrig till socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

De försvunna barnen som hittades i Bromölla var aldrig inskrivna i skolan. Men någon anmälan till Socialtjänsten om att barnen aldrig dök upp i skolan gjordes aldrig.

De försvunna barnen som hittades i Bromölla, och som misstänks ha hållits fångna av sin mamma i många år, var under tio år folkbokförda i Åre kommun. Men de var aldrig inskrivna i skolan.

Skolchefen för Åre kommun tror att en polisanmälan gjordes av skolan.

Misstänkt frihetsberövande av skolbarn

– Barn har ju skolplikt fullföljer de inte den, ska vi göra en polisanmälan. Det räknar jag med att vi har gjort, säger skolchef i Åre kommun Lottie Corrias Näslund.

Men när polisen går igenom sina register visar det sig att det inte finns någon anmälan som gäller mamman eller något av de tre barnen.

Ingen kontakt med mamman

Skolchefen undersöker idag, fredag, vad som har gjorts.

– Jag vet att vi försökte nå mamman, men att vi inte lyckades nå henne, säger skolchef i Åre kommun Lottie Corrias Näslund.

Anmäldes aldrig

Däremot bekräftar skolchefen nu för SVT att någon socialtjänstanmälan från skolan aldrig gjorts.

– Jag vet att vi aldrig gjorde någon socialtjänstanmälan, säger skolchef i Åre kommun Lottie Corrias Näslund.

Socialtjänsten håller nu på att gå igenom sin dokumentation i ärendet.

Lärarna inte informerade

På skolan där en av flickorna borde ha gått, från år 2001 och framåt, var flera lärare helt ovetande om att det fanns skolbarn som inte kom till skolan.

– Jag känner inte till att det saknats några barn, säger läraren Tobias Tellström, som arbetat som lärare på skolan sedan år 1999.

Detsamma säger en av hans kollegor, som också arbetat i många år på skolan.

Rektorn minns inte flickorna

Rektorn under den här tiden, för skolan där en av flickorna skulle ha gått, vet att det gjordes flera polisanmälningar om barn som inte kom till skolan under hennes tid som rektor. Men hon kan inte påminna sig de båda aktuella flickorna.

– Jag vet att vi gjorde polisanmälningar, efter att vi själva försökt ta kontakt och det inte lyckats, säger Kajsa Jarefors, dåvarande rektor.

Men när SVT namnger flickorna och undrar över polisanmälningar gällande dem, vet hon inte om polisanmälningar gjordes just för dem.

– Men gick de inte i skolan måste vi ha gjort det, säger Kajsa Jarefors, dåvarande rektor.

Vid en polisanmälan kopplas socialtjänsten in eftersom det rör sig om minderåriga. Därefter råder sekretess kring fallet och skolan informeras inte om allt.

– Vi fick inte veta något från polisen eller socialtjänsten efter en sådan anmälan (om att ett barn inte kom till skolan) förrän socialtjänsten kallade på oss och då fick vi bara ta del av vissa uppgifter, säger Kajsa Jarefors, dåvarande rektor för skolan där en av flickorna skulle ha gått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt frihetsberövande av skolbarn

Mer i ämnet