Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I den stora studien visade det sig att kvinnor löper större risk än män att drabbas av sjukdomar på grund av sin bukfetma. Foto: Anders Wiklund/TT

Var tredje medelålders man i Strömsunds kommun har fetma

Uppdaterad
Publicerad

Mer än varannan länsbo har övervikt eller fetma. I Strömsunds kommun är det 68 procent som väger för mycket och var tredje man i åldern 45-64 år har fetma.

Region Jämtland Härjedalen har precis sammanställt siffrorna från sin undersökning ”Hälsa på lika villkor utifrån övervikt och fetma” för 2018. Den visar att länsborna fortsätter att ligga över riksgenomsnittet. I hela landet är det 51 procent som har övervikt eller fetma och i Jämtlands län är det 53 procent.

– Det är väldigt höga siffror, så det är något vi måste arbeta med för att få bukt på, säger Elisabeth Strömblad, dietist på regionens Folkhälsoenhet.

68 procent av invånarna i Strömsunds kommun har övervikt och fetma. Åre och Östersunds kommun ligger under riksgenomsnittet. Foto: SVT grafik

Mer frukt och grönsaker

Utbildningsnivån visar sig ha betydelse, fler lågutbildade än högutbildade har övervikt och fetma. Det handlar om stillasittande och lite fysisk aktivitet i vardagen. Många i studien uppger att de vill förändra sina matvanor och vill ha stöd i det.

– Det är mycket jämtarna behöver jobba på när det gäller frukt och grönsaker, säger Elisabeth Strömblad.

Glesbygdskommuner har större andel av övervikt och fetma. I länet ligger Åre och Östersund under riksgenomsnittet på 48 och 49 procent, medan Strömsunds kommun sticker ut åt andra hållet. 68 procent uppger att de har övervikt eller fetma. I länet är det fler män än kvinnor som är överviktiga och har fetma. I Strömsunds kommun är det tydligt i gruppen män mellan 45-64 år.

Många risker med fetma

– Det är anmärkningsvärt att upp mot 30 procent av dem har fetma. Det är något som verkligen påverkar individens leverne och mående, säger Elisabeth Strömblad.

Riskerna med övervikt och fetma är många.

– Högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom och diabetes. Vi kan också se i studien att det kan kopplas till cancer, säger Elisabeth Strömblad.

Måttet BMI utgår från frågor i formuläret Hälsa på lika villkor 2018. Respondenten har fått fylla i längd och vikt. Utifrån detta har sedan BMI räknats ut. Övervikt och fetma definieras som BMI över 25+. Fetma som ett BMI över 30+

BMI är ett mått på förhållandet mellan längden och vikten. Det används för att definiera fetma och övervikt. BMI står för body mass index.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer