Vården inför restriktioner för besökare

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalen har infört besöksrestriktioner på vårdavdelningar och närvårdsavdelningar. Det innebär att bara den med särskilda skäl får göra besök.

Anledningen till besöksrestriktionerna är inte främst coronaviruset, utan att antalet fall av säsongsinfluensa och vinterkräksjuka ökar i länet. De senaste tio dagarna har 34 nya influensfall bekräftats och elva fall av vinterkräksjuka.

– Bara om man har särskilda skäl ska man besöka någon som är inlagd, säger smittskyddsläkaren Micael Widerström.

Smittskyddsläkare Micael Widerström Foto: SVt

Fem patienter med influensa vårdas på sjukhuset.

Risken för spridning av coronaviruset covid-19 finns också med i beslutet, även om inga fall ännu har konstaterats i länet.

Restriktionerna gäller tills vidare och gäller alltså besök till sjukhusets vårdavdelningar, samt primärvårdens närvårdsavdelningar i länet. Den som tänker besöka någon på dessa avdelningar måste i förväg kontakta avdelningen. Bara den som har särskilda skäl för besöket tillåts komma in.

Hör smittskyddsläkaren i klippet om besöks-restriktionerna och vad som är särskilda skäl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.