Vården missade att patienten hade hjärnhinneinflammation – Östersunds sjukhus kritiseras

Publicerad

Patienten fick inte god vård enligt Inspektionen för vård och omsorg. Att patienten inte fick rätt diagnos förrän vid obduktion bedöms också som oskäligt.

Östersunds sjukhus kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för flera brister som ledde till att vårdpersonal missade att en man som lades in på Östersunds sjukhus hade hjärnhinneinflammation. Att mannen drabbats av hjärnhinneinflammation upptäcktes först vid obduktion.

Prov på ryggmärgsvätska skulle ha gjorts

Vid tre tillfällen under en vecka kom mannen in med ambulans till Östersunds sjukhus med diffusa smärtor i rygg och bål samt nedsatt allmäntillstånd. Njursten konstaterades, men bedömdes inte behöva åtgärdas. Vid tredje tillfället var mannen febrig, förvirrad och hade högt blodtryck. Två dagar senare avled mannen på Östersunds sjukhus utan att det upptäckts att han drabbats av hjärnhinneinflammation.

En av mannens anhöriga anmälde vården till IVO och menar i anmälan att det fanns flera tecken på att mannen drabbats av hjärnhinneinflammation. Anmälaren anser att en lumbalpunktion – ett ryggmärgsvätskeprov som kan visa på infektion i nervsystemet borde ha genomförts. IVO håller med om att ett sådant prov borde ha gjorts och menar att det var en oskälig fördröjning av rätt diagnos.

Patienten vårdades på fel vårdnivå

Det fanns brister i den medicinska handläggningen vilket fördröjde att rätt diagnos ställdes. Vidare bedömer myndigheten att ”patienten inte fick god vård”. Enligt IVO:s bedömning vårdades patienten på fel vårdnivå. Utifrån mannens sjukdomsbild med förhöjt blodtryck , konfusion, feber och avvikelser i blodprov borde mannen ha vårdats med kontinuerlig övervakning och mer personal. Dessutom menar IVO att kommunikationen brast mellan olika enheter om olika prover och svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.