Den döda renen som felaktigt pekades ut som vargdödad. Foto: Länsstyrelsen Jämtland

Varg sköts på felaktiga grunder i Härjedalen – man åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En man i Jämtlands län åtalas för att ha vilselett länsstyrelsen kring en rovdjursriven ren. Mannen hävdade att en varg hade dödat renen fast det i själva verket var ett lodjur. Vargen avlivades senare genom skyddsjakt.

Det var för ungefär två år sedan som mannen kontaktade länsstyrelsen om att en ren hade dödats av en varg i Härjedalen. Några dagar tidigare hade länsstyrelsens naturbevakare varit i samma område och konstaterat att en ren blivit dödad av ett lodjur.

När naturbevakarna kom till platsen den här gången övertygades de om att en varg hade dödat renen. Eftersom flera vargobservationer hade gjorts i området beslutades senare om skyddsjakt och vargen avlivades.

I efterhand konstaterade länsstyrelsen att det var samma ren som visades för naturbevakarna båda gångerna.

Nu åtalas mannen för oredligt förfarande för att ha vilselett länsstyrelsen. Mannen har sagt i polisförhör att det inte var hans avsikt och att det fanns varg i området.

Naturvårdsverket kräver drygt 55 500 kronor i skadestånd för den dödade vargen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.