Foto: TT/AP

Vargstammen troligen oförändrad

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska vargstammen är sannolikt relativt oförändrad jämfört med förra vintern, enligt de senaste inventeringsresultaten.

Samtidigt kommer starka rykten om att tjuvjakten ökat. Det framkom vid det internationella vargsymposiet i Vålådalen i Jämtland.

Inventerarna har hittills upptäckt 31 familjegrupper, det vill säga par med valpar, och 19 revirmarkerande par utan valpar i den svensk-norska populationen under vintern.

Av dessa återfinns merparten, 24 familjegrupper och 16 revirmarkerande par, i Sverige.

Detta är betydligt färre än ifjol då man räknade in 49 familjegrupper och 19 revirmarkerande par i Skandinavien. Men på Viltskadecenter där siffrorna sammanställs betonar man att inventeringarna blivit väldigt försenade den här vintern.

Ingen spårsnö

– Vi kom igång extremt sent. Vi hade ingen spårsnö förrän efter nyår, säger Linn Svensson på Viltskadecenter.

– Vi har 20 områden som vi fortfarande håller på med. Jag tror inte det blir några dramatiska förändringar jämfört med ifjol. Kanske hamnar vi på samma siffra som då.

Tre veckor återstår av inventeringssäsongen och enligt Linn Svensson är det sannolikt att flera revirmarkerande par kommer att uppgraderas till familjegrupper.

– Vi kommer definitivt att öka på antalet vargar, säger hon.

Nya immigranter

Tre nya finsk-ryska vargar har kommit in i landet. Två av dem är redan döda. En blev påkörd av en bil och en tjuvsköts. Men den tredje har nu bildat revir i Dalarna och kan så småningom bidra med nya fräscha gener till den svenska vargstammen.

Samtidigt finns det uppgifter som talar för att tjuvjakten på varg kan ha ökat. Enligt flera bedömare finns det mycket som talar för att så är fallet.

Orsaken är domstolarnas beslut att stoppa licensjakten i flera län. Detta har väckt ont blod i bland annat jägarkretsar.

– Stämningen är sämre än någonsin, säger Gunnar Glöersen, talesperson i frågor om stora rovdjur på Jägareförbundet.

Fakta: Varg i Sverige och Europa

Sverige hade förra vintern en stam på 415 vargar.

I Europa finns i dagsläget drygt 30 000 vargar, varav hälften i Ryssland.

De största stammarna utanför Ryssland finns i Rumänien (2 500 vargar), Spanien (2 000), Ukraina (2 000) och Vitryssland (2 000).

Ett antal länder har stammar som omfattar 650-850 vargar: Polen, Bosnien, Bulgarien, Grekland, Serbien och Italien.

I samma storlekskategori som Sverige finns Estland, Lettland, Litauen, Slovakien, Makedonien, Frankrike, Finland och Portugal. Alla dessa länder har 200-450 vargar vardera.

Källa: Science

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.