Det var troligen en jordnötsformad meteorit som bröts itu ute i rymden. Den stora biten, 600 meter lång, störtade ned där Locknesjön ligger idag. Den mindre, på 250 meter, hamnade där sjön Målingen ligger. Borrningar visar, genom så kallade mikrofossil, att de två kratrarna är samtida.
– Det är världsunikt att det finns en dublett. I hela världen finns det bara tre, men ingen så väldokumenterad som den här, säger forskaren Jens Ormö.
Förutom borrningarna så var det stormen Dagmar för två vintrar sedan som gav forskarna en hjälpande hand. Ett stort antal rotvältor avslöjade berget under. Det bestod av breccia, en krossad bergart som även finns vid Locknekratern och skapades av nedslaget. Genom fyndet kunde man avgöra var kraterkanten ligger och i och med det hur stor kratern är.
För Harald Olsson och de som arbetar med Meteoritcentret i Ångsta är den nya kratern en välkommen nyhet, även om den innebär att de nu måste förnya utställningarna och göra en ny film om nedslagen.
– Till vilken kostnad vet vi inte men vi måste ut med håven igen för att få ihop lite kapital, säger en glad Harald Olsson.