Jörgen Sundin och Magnus Olofsson vill avverka på sommaren Foto: SVT

Varmare klimat surt för skogsnäringen

Uppdaterad
Publicerad

Fler skogsägare vill avverka på sommaren när vintern blir kortare och blötare. Risken för markskador ökar, men det finns lösningar om man gör rätt från början, säger skogsexperter.

Under de dryga 30 år Jörgen Sundin arbetat i skogen som skogskonsulent har han bokstavligt talat sett klimatförändringarna.

– Vintrar med bra tjäle har blivit mycket färre, det är kortare perioder med bra tjäle, det är mera nederbörd, säger Jörgen Sundin.

Klimatkrisen

Några kilometer utanför Östersund tar sig Jörgen Sundin och Magnus Olofsson, vid Orangutang Skogs- och Naturvård, fram genom ett tätt skogsparti. Här ska skog värd knappt 400 000 kronor avverkas under sensommaren – men nu och även på vintern är det rejält blött i marken.

– Jag tror att det är en falsk trygghet att vara här på vintern. Då har vi tre decimeter snö uppepå, men vi ser inte vad vi håller på med utan tror att det funkar, säger Magnus Olofsson.

Risker med ökande avverkning sommartid

Skogs- och pappersindustrin omsätter mer än 300 miljarder kronor och är beroende av ett konstant tillflöde från avverkningar. När det blir svårare och dyrare att avverka på vintern lockar sommaren, men det innebär risker för miljön.

– Markskador kan innebära påverkan på omgivande vatten på ett väldigt negativt sätt och det ska vi absolut undvika, förklarar Jörgen Sundin.

Kritik mot skogsbolad

Under många år har vissa skogsbolag fått kritik för att de vid avverkningar inte tagit hänsyn till miljöskador. Magnus Olofsson berättar om en undersökning som tidningen Skogen lät göra för ett par år sedan. Då ställdes frågan om skogsbruket kommer att komma tillrätta med körskadorna.

– Jag tror att 67 procent svarade nej. Men jag tror att vi kan lyckas.

Hopp om man gör rätt från början

Oseriösa aktörer försvinner i takt med att uppdragen uteblir, det har gjorts utbildningsinsatser under parollen ”skonsam körning”, tekniken utvecklas och numera finns det laserscannade kartor som visar bland annat markfuktighet.

Sommaren har blivit en attraktiv avverkningsperiod, men det innebär inte sällan större kostnader då körvägar blir längre och dyrare.

– Skogsbruket har satsat mycket på att förbättra sin planering och metoderna att köra. Det finns hopp, absolut, säger Jörgen Sundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet