Under både måndagen och tisdagen varnar Naturvårdsverket för att det är betydande lavinfara på vissa fjäll i norra Sverige. Foto: Mats Lennartson/TT

Varning för lavinfara i Jämtlands- och Härjedalsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket varnar nu för att det är betydande lavinfara i Södra Jämtlandsfjällen och Västra Härjedalsfjällen. Även i andra fjäll i norra Sverige är det risk för laviner.

Det väntas nysnö och vinden ökar. Det gör att det skapas drevsnöflak på framför allt nordost- och sydsluttningar.  Naturvårdsverket varnar speciellt för området runt Skarsfjället och Helags.

På en skala ett till fem bedöms lavinfaran vara en trea. Det innebär att det är betydande lavinfara.

Risk för laviner längre norrut

I lavinprognosen finns även en varning: ”Om sprickor skjuter iväg från skidor eller skoter så är det ett tydligt varningstecken och du bör välja flackaste vägen därifrån. Hängdrivorna är mycket stora i området och om de rasar kan de utlösa stora laviner. ”

Även i Abisko/Riksgränsfjällen och Kebnekaisefjällen samt Västra Vindelfjällen och Lapplandsfjällen bedömer naturvårdsverket att det är lavinfara. Även där är det betydande lavinfara, en trea på skalan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.