Här flottrensas ett vattendrag utanför Hunge Foto: Fredrik Lundmark /SVT

Vattendrag restaureras

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtlands län håller just nu på med ett projekt som syftar till att förbättra miljöerna i och kring Revsundssjön, Locknesjön och Näkten.

Vid Endalsbäcken nära Herrevadsströmmen håller Länsstyrelsen på lägga tillbaka sten för att få liv i bäcken igen efter att den rensats när man förr i tiden skulle flotta timmer.

– Man får en mycket mer varierad miljö, olika livsmiljöer och strömförhållanden vilket gör att man får fler arter som kan leva där, säger Pierre Samuelsson biträdande projektledare Länsstyrelsen Jämtland.

Triple lakes eller dom tre sjöarna är ett projekt som ska förbättra livsmiljöerna i och kring sjöarna Locknesjön, Näkten och Revsundssjön. Bland annat genom restaurering av vattendrag, återställning av lekbottnar, rensa in och utlopp på vass och inventera privata avlopp så dom inte påverkar vattenmiljön negativt.

– Det vi vill är att skapa bättre förutsättningar för dom arter som ska finnas i dom här systemen, säger Malin Bernhardsson projektledare Länsstyrelsen Jämtland.

Projektet startades upp under sommaren 2014 och kommer att pågå under fem år. 37 miljoner kronor är kostnaden och den finansieras till hälften av EU-pengar och hälften av Länsstyrelsen i Jämtland med hjälp av lokala intressenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.