Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till hösten kommer en så här stor vedsäck kosta dubbelt så mycket som för bara något år sedan – hör Fredrik Dahlberg berätta mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

I Aspås går vedfabriken för högvarv – priserna rusar

Publicerad

I takt med att elpriset rusat har allt fler börjat elda med ved. Och det märker man i Aspås i Krokoms kommun, där bröderna Dahlberg har sin vedfabrik. Där går kap- och klyvmaskinen snart dygnet runt.

Fredrik Dahlberg och en anställd har eftermiddagspasset vid vedmaskinen, där stock efter stock av björk kapas, klyvs och förpackas i stora nätsäckar.

De har sedan länge sålt slut på fjolårets produktion och det som produceras nu är till nästa säsong. Och det är framförallt till större uppköpare både i Sverige och Norge.

– Vi har en beställning till Norge på 1 500 säckar på 1,5 kubik som vi håller på med för tillfället, säger Fredrik Dahlberg. Det är en väldig skjuts i vedbranschen just nu.

Lönsam investering

För några år sedan investerade Fredrik Dahlberg och hans bröder cirka en miljon kronor i en större vedmaskin. En investering som snart är intjänad.

– När vi började så var ved egentligen alldeles för billigt men med dagens vedpriser går det så klart snabbare att tjäna ihop till satsningen i maskiner och själva byggnaden.

Stor prisökning

Förutom stora beställningar till uppköpare så försöker de också hinna producera ved till lokala konsumenter. De kunder som redan beställt ved till nästa år får köpa till det pris de blivit lovade. Men den stora efterfrågan, och en allt kostsammare produktion, medför att nya kunder kommer att behöva betala flera hundra kronor mer för varje säck.

Se mer från vedfabriken i Aspås i videon ovan och hör vad vedpriset kan komma att hamna på till hösten samt hur Rysslands exportstopp påverkar vedbranschen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.