En verkstad i Krokoms kommun är övertänd. I den finns det gasflaskor med hög explosionsrisk. Foto: Räddningstjänsten

Verkstad övertänd – boende evakuerade

Publicerad

En verkstad vid Landön i Krokoms kommun är övertänd. På grund av att det finns gasflaskor med hög explosionsrisk i verkstaden har räddningstjänsten upprättat ett säkerhetsavstånd på 300 meter. Boende i närheten har evakuerats.

Klockan 07.09 på lördagen larmades SOS om en brand i en verkstad i Landön, Krokom. När räddningstjänsten anlände till platsen var byggnaden redan övertänd.

– Det är en verkstad som har brunnit ned, den var övertänd redan vid inringningen. Där har vi gasflaskor, som är den stora risken just nu. Vi har upprättat ett säkerhetsavstånd på 300 meter, säger Sven-Erik Svensson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Man har dessutom evakuerat ett mindre antal boende i anslutning till fastigheten. Det finns omkring åtta till tio hushåll inom 300 meter från verkstaden.

Hur många har evakuerats?

– Jag har ingen exakt siffra men det är inte många utan det är folk som bor runt gården där, säger Svensson.

Vid middagstid hade de evakuerade fått boende på annat håll och de i området som inte evakuerats har fått order om att hålla sig inomhus.

Undersöker skjutning av gasflaskor

På grund av den höga explosionsrisken undersöker nu räddningstjänsten var flaskorna befinner sig för att kunna skjuta sönder dem.

– Vi inväntar en skytt som har utbildning i att skjuta gasflaskor. Men sedan får vi se om det blir ett sådant läge, det krävs ganska bra sikt för det, säger Martin Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Strax efter klockan 13 meddelar Jonsson att skytten lämnat platsen.

– Det var för dålig sikt så skytten fick ingen möjlighet att skjuta, säger Martin Jonsson.

Det innebär att det dröjer det lång tid innan explosionsrisken är över.

– Preliminärt som det ser ut just nu är det 24 timmars väntan, eftersom det är acetylen i flaskorna så är det så lång tid de riskerar att explodera efter branden, säger Jonsson.

Hur vanligt är det att skjuta sönder flaskor på det sättet?

– I de fall man har möjlighet gör man det. Men det händer inte jätteofta i vårt område.

Begränsar spridning

Räddningstjänstens roll just nu är passiv och man arbetar för att kunna arbeta på distans från utanför skyddsområdet. Fokus är att begränsa vidare spridning till närliggande bostäder.

– Det finns en närliggande byggnad som det ska ha börjat sprida sig mot, säger Martin Jonsson.

Vid 18-tiden hade räddningstjänsten lyckats lokalisera en av gasflaskorna.

– Vi håller på att vattenbegjuta den nu och vi har två till tre man kvar där som bevakar platsen. Det är fortfarande risk för explosion, säger han.

Väg 686 från Landön till Vejmon är avstängd i båda riktningar till följd av explosionsrisken. Enligt trafikverket beräknas vägen preliminärt vara avstängd till klockan 15.00 den 23 december.

På söndagen, strax efter klockan 15, hävdes avspärrningarna.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer