Veterinär Åsa Vilson på Djursjukhuset i Östersund rekomenderar hundägare att sluta med hundgodis som innehåller torkat kyckling. Foto: SVT

Veterinär varnar för hundgodis

Uppdaterad
Publicerad

I år har fyra fall av fanconis syndrom upptäckts på Östersunds djursjukhus. En sjukdom som bland annat orsakar att hunden får minskad aptit, går ner i vikt och drabbas av utmattning och kräkningar. Veterinär Åsa Vilson på Djursjukhuset i Östersund menar att syndromet ofta orsakas av torkad kyckling i hundgodis.

– Det här har man sett mycket av i framför allt Australien och Nordamerika. Där har man sett att det framför allt är produkter från Kina som framkallar syndromet.

Exakt vad i kycklinggodiset som gör att hundarna insjuknar vet forskarna inte ännu, men sambandet mellan den här typen av godis och syndromet är tydligt enligt Åsa.

LÄS MER: Veterinär omhändertog kaniner – trakasseras i sociala medier

Nu rekommenderar hon hundägare att sluta ge sina fyrbenta vänner snacks som är baserat på kycklingkött.

– Nu har vi gått ut med en varning att man ska se upp med de här produkterna eftersom det här är inget som hundar måste äta det är ju ett godis så det är ju inte del av deras diet, säger Åsa.

LÄS MER: Hunden Freddie blev påkörd av tåg – hade änglavakt

För att vara på den säkra sidan rekommenderar hon alla hundägare att sluta ge sina fyrfota vänner allt godis som är baserat på kycklingkött.

– Har man en hund som äter sådana här snacks och är frisk finns ingen anledning att söka vård, men märker man att de är hängiga, äter dåligt och dricker och kissar mycket så ska man absolut uppsöka veterinär.

Notera att den här artikeln skrevs 2016, och har börjat spridas igen i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.