Här är Östersunds äldsta kolonistugeområde

Publicerad

Nedanför sportfältet i Östersund ligger Odensala koloniträdgårdar. Det är Östersunds äldsta kolonistugeområde och bildades redan 1943 men då på en helt annan plats. Hit flyttade man 1968 och idag finns här 33 stycken kolonistugor med tillhörande kolonilotter.

Från början låg Koloniföreningen i Odenhallen-området, men allt eftersom Östersund växte och man behövde marken till bland annat ett nytt centrum så flyttade man de 27 kolonistugorna med med hjälp av ett åkeri. Idag har det utökats till 33 stugor.

Föreningen äger marken som lottägarna disponerar. Själva husen ägs av ägaren själv.

Kolonistugeägaren Mona Perman har varit med på båda ställerna. Hennes föräldrar var en av dem som fick flytta sin stuga till det nya området.

– Mina föräldrar fick röja och bränna här berättar Perman. Här var det tidigare grisstallar.

För att kunna äga en kolonistuga i området måste man vara skriven i Östersunds kommun berättar ordförande i Odensala koloniträdgårdar, Nils-Göran Nilsson, som själv har cykelavstånd med endast en kilometer till området.

Närheten till området kan vara nog så viktig eftersom det medför vissa åtagande när man är kolonistugeägare.

– Man ska sköta stugan och man ska sköta tomten så att det ser vårdat ut, det får inte förfalla för då minskar ju värdet på hela föreningen, säger han.

Idag finns vissa planer på att göra området till ett byggnadsvårdsminne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer