Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi har gjort flera åtgärder, bland annat halverat antalet till teorigrupperna för att minska smittspridningen men samtidigt har vi ökat antalet provtider, säger Mika Saväng enhetschef Trafikverket förarprov. Foto: SVT

Trafikverket: ”Vi har utökat antalet provtider och personalen jobbar övertid”

Publicerad

Trafikverket uppmanar nu de som ska ta körkortet att vara bättre pålästa så att de klarar teoriprovet. Det är en hel del som kommer oförberedda och misslyckas. När de måste skriva om ökar köerna.

– Det största problemet vi har är att det är många som gör 6-7 prov och det bromsar upp körkortsprocessen, säger Mika Saväng, enhetschef på Trafikverket förarprov.

En annan orsak till de långa väntetiderna är man har halverat teorigrupperna under coronapandemin:

– Vi har gjort flera åtgärder, bland annat halverat antalet teorigrupper för att minska smittspridningen men samtidigt har vi ökat antalet provtider, säger Mika Saväng.

  • Den som har ett godkänt kunskapsprov eller körprov som har genomförts före den 1 mars 2020 och som fortfarande är giltigt den 30 mars 2020 får förlängd giltighetstid till 6 månader från dagen för provet.

  • Den som har ett godkänt kunskapsprov som har genomförts mellan 1 mars 2020 och fram till 30 september 2020 får förlängd giltighetstid till 6 månader från dagen för provet.

  • Kunskapsprov som genomförs efter 30 september får sedan som i dag åter 4 månaders giltighetstid.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer