Elisabeth Lindholm, samordnare mot våldsbejakande extremism i Strömsunds kommun var med på mötet i Stockholm Foto: SVT

”Vi vet att strömsundsbor åkte till IS” – Strömsund deltog i möte om IS-återvändare

Uppdaterad
Publicerad

Elisabeth Lindholm från Strömsunds kommun var en av deltagarna i en kunskapsdag om IS-återvändare. Hon var nöjd med dagen.

Det var 41 kommuner från hela landet som samlats i Stockholm för en kunskapsdag om återvändare.

– Det var många diskussioner under dagen, säger Elisabeth Lindholm till SVT Jämtland. Det handlade om vilka lagrum som ska användas, speciellt för barn. I Sverige har vi inte arvssynd, barn kan inte hållas skyldiga för sina föräldrars brott.

Strömsundsbor åkte

Strömsunds kommun var inbjuden eftersom det finns misstankar om att kommunen kan komma att få återvändare.

– Vi vet att personer folkbokförda i Strömsund har åkt till IS, säger Elisabeth Lindholm. Men vi har inte några indikationer på att några är på väg tillbaka. Vi vet ju inte ens om de lever.

”Ingen vill ha terrorister”

Strömsund har sedan en tid tillbaka arbetat mot våldsbejakande extremism, och Elisabeth Lindholm är kommunens samordnare i frågan. Hon tycker att man har ett bra samarbete med polisen.

– Samtidigt vill jag säga att det finns ingen som vill ha terrorister, mördare och brottslingar i sin kommun, men vi har ett lagrum som säger att vi ska hantera de här frågorna. Barnen ska vi möta och stötta. Sen hoppas alla att det ska finnas en internationell domstol som kan döma de som har varit delaktiga i detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.