Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så nära var det att det inte blev någon öppning av Vildmarksvägen i tid i år. Se vägen och hör snöröjare Bertil Fjellström berätta mer i videon. Foto: April Caarph, SVT.

Snöröjning in i det sista – se när Vildmarksvägen öppnas

Uppdaterad
Publicerad

Snöröjningen pågick in i det sista längs Vildmarksvägen och det var nära att årets traditionsenliga öppning för sommaren fick senareläggas.

– Inget år är det andra likt. Det är jämn-jävligt hela tiden och bara att gilla läget, säger snöröjare Bertil Fjellström.

Bertil Fjellström har snöröjt Vildmarksvägen sedan 2008. Inför årets öppning krävdes större insatser än vanligt för att få undan all snö så att vägen skulle kunna öppnas som brukligt på nationaldagen.

I förra veckan föll mycket snö över Vildmarksvägen. Bertil Fjellström och hans kollegor fick rycka ut.

– I början på förra veckan så var det tvärnit på måndagen. Då var vi upp med snöslunga och plogbilar, säger Bertil Fjellström.

Plogbilarna har gått i skytteltrafik sedan dess.

Regnat mycket i vinter

Även tidigare i vinter har det varit en utmaning att snöröja vägen.

– Det har regnat mycket i vinter och skapat isskikt i snön som blivit väldigt hård. Det har varit en utmaning bara att ta sig igenom den, säger Bertil Fjellström.

Se i klippet hur det såg ut när vägen öppnades på nationaldagen och hör Bertil Fjellström berätta mer om läget.

Vildmarksvägen är Sveriges högsta asfalterade väg och går mellan Strömsund i Jämtlands län och Vilhelmina i Västerbottens län över Stekenjokksplatån, en sträcka på 50 mil.

Även i år råder det tillfälligt förbud mot att stanna och parkera på en del av Vildmarksvägen i Stekenjokk. Det handlar om en cirka fem kilometer lång sträcka av Vildmarksvägen där det råder stopp-och parkeringsförbud mellan 6 juni och 17 juli. Detta för att trafiken ska flyta bättre och minska störningen på renskötseln under flytt-och kalvningstid.

Längs vägen finns dock två öppna parkeringar, Stekenjokk och Tjåkkolaparkeringen, där det går bra att stanna, meddelar länsstyrelsen.

Det är också förbjudet att lämna Vildmarksvägen och vandra ut i terrängen i fågelskyddsområdet Skåarnja, i Stekenjokk. Förbudet gäller mellan 10 juni och 10 juli och syftar till att skydda sällsynta fågelarter under häckningstid. Däremot är det tillåtet att vistas på vägbanan, parkeringsplatser och längs vissa vandringsleder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.