Foto: SVT

Förening i Åre vill se fler banor för skidorientering

Uppdaterad
Publicerad

Många är intresserade av att prova på skidorientering men det finns idag inte så många platser man kan göra det på. Nu vill Åre orienteringsklubb få till det på Röjsmon i Järpen.

14 banor med 23 kontroller har gjorts i ordning i skogen runt Röjsmon i Järpen.

– Intresset har varit stort när vi har kört prova-på-helger här, allt från barn till pensionärer har testat, säger Magnus Johansson ordförande i Åre orienteringsklubb.

Nu hoppas klubben på att satsningen ska bli permanent.

Hör mer i klippet ovan.

Skidorientering

Skidorientering blev tävlingsidrott i slutet av 1800-talet, ungefär samtidigt med längdskidåkningen. 1887 höll skidklubben Vidar i Sundsvall den första kända tävlingen. Men den första tävling, som kom att betyda skidorienteringens genombrott, var Skidfrämjandets budkavletävling år 1900. Starten var belägen i Bollnäs med växling i Hudiksvall och Sundsvall samt mål i Härnösand. Hela sträckan var 175 km och avverkades av segrande lag Härjedalens IF på drygt 28 timmar.

Skidorientering har liksom flertalet sporter ändrat karaktär sedan starten för mer 100 år sedan. Förr tog man sig fram på landsvägar, byvägar, timmervägar, sjöisar eller i värsta fall genom att själv spåra i terrängen.

På 70-talet kom en stor förändring i banläggningen i och med att man började använda snöskoter för att köra upp spårsystemen. Detta innebar större möjligheterför banläggaren att skapa intressant banläggning. I dag arrangeras de flesta skidorienteringar med mycket täta spårsystem som ställer stora krav på åkaren att kunna bedöma vägval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.