Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill utveckla vårt vandrarhem, fisket och göra framtida jordbruksförsök på området”- hör Karin Ahlberg Eliasson vd Hushållningssällskapet Jämtland i klippet ovan. Foto: Eva Danielsson/SVT

Nya framtidsvisioner för Medstugan: ”Vill ha betande djur här”

Uppdaterad
Publicerad

Medstugans egendom i Åre kommun, är med sina nästan 15 000 hektar Sveriges största sammanhängande egendom. Kungligheter och kändisar hör till de vanliga gästerna. Men i helgen var det öppet hus för allmänheten och då fick man bland annat gå in i den exklusiva jaktvillan.

Området som kallas Medstugan ligger några mil nordväst om Åre nära gränsen till Norge. Och det var många som kom lördagen den 1:a juli när det var öppet hus:

– Det är jätteroligt att så många vill komma hit. Vi försöker ha öppet hus en gång per år för att visa upp egendomen och den fantastiska jaktvillan, säger Karin Ahlberg Eliasson vd Hushållningssällskapet Jämtland.

Vill utveckla området

– På sikt vill vi bland annat ha betande djur här på Medstugan, säger Karin Ahlberg Eliasson.

Hushållningssällskapet i Jämtlands län äger sen 1909 fastigheten Medstugan, till ytan 14 procent av hela Åre kommun. Det var en donation från den förmögne grosshandlaren Carl Fredrik Liljevalch.

Populära jaktmarker

Under hela 2000-talet arrenderades jakten på fastigheten av skogsbolaget SCA. Men från och med 2012 är det jaktarrangören Fjelljakt med bas i länet som är arrendator. Här jagas bland annat älg och ripa.

Hör Karin Ahlberg Eliasson berätta mer om framtidsvisionerna för Medstugan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.