Länsstyrelsens vilthandläggare Nicklas Rumm Foto: SVT

Vilthandläggaren besviken – svårt klara kvoten på 200 björnar

Uppdaterad
Publicerad

Licensjakten på björn i Jämtlands län tycks ha gått i stå och det är högst oklart om kvoten på 200 björnar kommer att fyllas innan jakttiden är slut. -Det här inte bra för vår avskjutningsplan, säger länsstyrelsens vilthandläggaren Nicklas Rumm.

Licensjakten startade den 21 augusti och den får pågå som längst till den 15 oktober. I år var tilldelningen 200 björnar, det är dubbelt så många som förra året. Fram tills idag har 160 björnar fällts.

– Jag tror att det kan bli cirka fem björnar till, säger Nicklas Rumm. Fler blir svårt nu när jakten börjar avta.

Förändring nästa år

Årets kvot var fördelad på åtta områden i länet. Ganska snart var det färdigjagat i vissa områden och därefter tycktes jakten ha gått i stå.   

För ett par veckor sedan tog därför Länsstyrelsen bort områdesindelningen och de 53 björnar som då återstod skulle få skjutas i hela länet. Det beslutet överklagades och upphävdes sedan av Förvaltningsrätten.   

Idag, tisdag, återstår 40 björnar och av jakttiden återstår tio dagar. De 40 individerna är fördelade på tre områden i nordvästra Jämtland.

– Vi måste tänka nytt inför nästa år, säger Nicklas Rumm. Men vi tror på områdestilldelning.

Fanns 1044 björnar

Efter den spillningsinventering som gjordes förra hösten uppskattade Länsstyrelsen att det då fanns 1 044 björnar i länet. Förvaltningsmålet är att det ska finnas 650 björnar, dit hoppas man nå inom en femårsperiod. 

Syftet med licensjakt på björn är att förhindra skador för renskötseln och fäbodbruket och att få befolkningen att känna sig trygg och ”behålla acceptansen för rovdjur”.

Hör Nickals Rumm om förvaltningsrättens nej till ett jaktområde i klippet

Länsstyrelsen tror det blir mycket svårt att klara kvoten på 200 skjutna björnar. Tydligare fördelning till nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.