”Sträckan mellan Brunflo och Svenstavik har många viltrelaterade olyckor, även nationellt sett” säger Lisa Tenning som är projektledare på Trafikverket. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Viltstängsel planeras att sättas upp mellan Brunflo och Svenstavik

Publicerad

Den drygt fyra mil långa sträckan på E45 mellan Brunflo och Svenstavik är väldigt olycksdrabbad när det kommer till just viltolyckor. Trafikverket planerar därför att sätta upp viltstängsel som ett led i att öka trafiksäkerheten.

Det är en ganska komplicerad sträcka att sätta viltstängsel, med mycket kulturmarker, jordbruk, byar och anslutande vägar. Trafikverket är nu inne i en samrådsprocess med berörda markägare, men hoppas kunna börja sätta stängsel någon gång under 2023.

Vid sidan av viltstängsel kommer dessutom en helt ny typ av viltpassager byggas, som känner av att vilt närmar sig och varnar bilister med ljussignaler.

– En sådan lösning finns just nu bara på ett ställe i Sverige, men har använts länge ute i Europa så vi vet att det fungerar. Det säger Trafikverkets projektledare Lisa Tenning.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.