Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Oljeutsläppet i Björkvattnets vindkraftspark är allvarligt, nu måste det undersökas om oljan nått ner till grundvattnet, konstaterar miljöskyddshandläggare Per Johansson vid länsstyrelsen. Mer om det och fler bilder kan du se i videon ovan. Foto: länsstyrelsen

Oljeutsläpp i Björkvattnets vindpark kan ha förorenat grundvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en lyftkran vält i Björkvattnets vindkraftspark i Ragunda kommun läckte hundratals liter olja ut i naturen. Nu polisanmäler länsstyrelsen vindkraftsbolaget. I videon kan du höra miljöskyddshandläggare Per Johansson förklara mer om varför en polisanmälan görs och vilken kompletterande utredning som krävs från bolaget.

Omkring 400 liter hydraulolja och minst 100 liter diesel har läckt ut efter kranolyckan i mars. Vindkraftsbolaget Treblade Björkvattnet AB har sanerat området.

På tisdagen gjorde länsstyrelsens miljöskyddshandläggare Per Johansson en tillsyn på platsen. Efter det har myndigheten nu fattat beslut om att göra en polisanmälan – eller åtalsanmälan som det formellt kallas när en tillsyndsmyndighet gör en anmälan till polis eller åklagare.

Kran välte i vindparken

Mer om det hör du i videon ovan och där ser du också bilder på utsläppet.

Det var 27 mars som en lyftkran välte i Björkvattnets vindkraftspark i Ragunda kommun. I samband med olyckan uppstod ett omfattande läckage, men det var först i maj som vindkraftsbolaget upptäckte att olja läckt ut när snön börjat smälta.

Vindkraftsbolaget har gjort en utredningen och en efterföljande sanering av jord, snö och ytvatten. Nu kräver länsstyrelsen att bolaget gör en kompletterande utredning eftersom det finns risk att olja nått ner till grundvattnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer