Invigning av Glötesvålen i dag Foto: Joachim Lagercrantz

Vindkraftspark på Glötesvålen invigs

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigs 30 nya vindkraftverk på Glötesvålen i Härjedalen. Vindkraftsparken ägs av Ikea vars koncern i Norden därmed blir helt energioberoende.

– Att bli energioberoende i Norden är ett viktigt steg mot vårt mål att vara globalt energioberoende år 2020, säger Håkan Svedman, landschef IKEA Sverige.

Vid dagens invigning deltar även Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma.

Stolt generaldirektör

­– Invigningen av Glötesvålen är mycket betydelsefull. Vindkraftsparken visar att genom långsiktiga satsningar och ansvarsfullt ägande kan svenskt näringsliv gå före. Genom att vi i Sverige leder utvecklingen inom vindkraft i kallt klimat och med lokalt engagemang kan vi utveckla både glesbygden och det svenska energisystemet hållbart. Jag är stolt över vad vi tillsammans har åstadkommit här, säger Erik Brandsma.

I samband med dagens invigning äger IKEA totalt 46 vindkraftverk i Sverige. De 30 vindkraftverken på Glötesvålen beräknas producera cirka 220 gigawattimmar el per år, vilket motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för cirka 44 000 hushåll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer