Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hårdrock var det som lockade spekulanterna mest. Det och möjligtvis lite heavy metal. Foto: Bengt Eriksson, SVT Jämtland

Vinylskivor lockade mängder till mässa i Ås

Uppdaterad
Publicerad

Det var en kärleksmässa i Ås under lördagen. Alltså kärleken till musik på vinylskivor och här kunde skådas ett lystet letande bland backarna.

Närmare bestämt så var det i forna danspalatset Tengens som portarna slogs upp. Visserligen fanns här också en liten skamvrå för cd-skivor. Men vinyl var utan tvekan grejen. Och den som ohämmat lyssnar på Spotify eller andra strömningstjänsten gjorde nog bäst i att ligga lågt med det.

På sätt och vis påminner det här om de som envist hävdar att fotboll ska spelas på riktigt gräs och inte plastgräs.

Skivor bytte ägare

Mest anslående var nog var ändå att som mycket folk lockats till mässan. Och det ligger väl i sakens natur att det var äldre skivor som bytte ägare.

Allra helst gammal hårdrock från 70- och 80-talen.

Vad är det då som gör att vinylplattor lockar köpare i dag? Kan man leva med lite knaster så är ljudet bättre och mjukare än framför allt de tidiga cd-sdkivorna. Det är nog de flesta överens om.

– Man kan ta fram en skiva som man inte spelat på 30 år. När låten kommer till ett visst ställe vet man instinktivt att här kommer det ett hack, eller en knäpp, eller ett knaster. Det är en fantastisk känsla, förklarar besökaren Johan Eklöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.