Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Camilla Missnebäck från Norderön fascinerades av de unika vikingafynden i montern på Jamtli. Foto: Lena Samuelson/ SVT

Vikingasvärd och unikt spänne lockade många till Jamtli – ”Spännande”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns mycket outforskat i vår fjällvärld. Det fick man lära sig under Arkeologins dag på Jamtli i Östersund. Kunniga arkeologer och spännande föremål fanns på plats. De senaste fynden, ett unikt spänne och ett vikingasvärd, var i fokus.

Jamtli bjöd på föreläsningar om bland annat fynd som gjorts i fjällvärlden. Arkeologer och privatpersoner har till exempel hittat pilspetsar, svärd, en sko och en vante på fjället.

De senaste fynden, de som gjordes sommaren 2022, väckte stort intresse. Speciellt det unika spännet som hittades av en fjällvandrare. Fyndet har lett till att man upptäckt en unik kvinnograv på fjället.

– Det är så spännande att man ska fortsätta gräva där, säger Camilla Missnebäck som rest från Norderön för att lära sig mer om arkeologiska arbeten i fjällen.

Ando Jonsson från Lit fascineras av att sakerna hittats så ytligt.

– Man tror det ska vara kullar, säger han.

– Jag har bott i Uppsala och där dräller det av fornfynd, så intressant att höra om det som finns här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.