Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på läroboksförfattaren Yossief Workes lektion i tigrinska i skolan i Nälden, och hör vad eleverna tycker om hans undervisning. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Yossief Worke i Nälden hittade ingen bra bok på tigrinska – då skrev han den själv

Uppdaterad
Publicerad

Modersmålsläraren Yossief Worke från Eritrea såg att hans elever behövde hjälp med skolarbetet. Men någon bok på tigrinska som följde den svenska kursplanen fanns inte. Nu har han själv skrivit den bok han behöver.

Yossief Worke arbetade som lärare och rektor i Eritrea innan han 2017 kom till Sverige som politisk flykting. Nu undervisar han grupper på Näldens skola i tigrinska.

– Eleverna behövde hjälp med att förstå det man tog upp i klassrummen, säger Yossief Worke.

Efter mycket letande bestämde Yossief Worke sig för att själv skriva en lärobok, som ska kunna kopplas till den svenska kursplanen. Genom att ta upp det eleverna arbetar med på de andra lektionerna även i modersmålsundervisningen, ska det bli lättare att följa med i undervisningen på svenska. Samtidigt håller de sitt hemspråk vid liv.

– Det blir lättare i den vanliga klassen efter att Yossief har förklarat, säger eleven Ruftalem Teklit.

Boken tog tre år att skriva och har fått ett stort genomslag. Ungefär tio kommuner har redan köpt in boken, och nu ska flera hundra nya exemplar tryckas upp eftersom intresset är stort runtom i landet.

Hör Yossief Worke och eleverna som läser tigrinska i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.