För några veckor sedan hittades en sprängkista i Lit. Nu har det påträffats fler sprängkistor på andra håll i länet bland annat i Berg och i Härjedalen. Foto: SVT/Arkivbild

Flera sprängkistor hittade i Berg och Härjedalen

Uppdaterad
Publicerad

Tre nya sprängkistor har hittats i Berg och Härjedalens kommuner. Detta efter en inventering som har genomförts av det kommunala bolaget Vatten och Miljöresurs.

Inventeringen startades efter olyckan i Lugnvik för cirka två veckor sedan där en sprängkista exploderade och en man omkom. Syftet var att hitta kvarglömda sprängkistor som kommunerna saknade tillstånd för och inventeringen har gett resultat. Totalt tre nya kistor har hittats varav en i närheten av Svenstavik och två i Härjedalen. Alla kistorna är låsta och det är i nuläget okänt ifall de innehåller något. 

– Det verkar vara väldigt gamla kistor som är slitna. Det är svårt att veta exakt när de brukats senast men jag gissar att de iallafall inte öppnats de senaste 20 åren, säger Pär Olofsson VD på Vatten och Miljöresurs.  

Samtliga kistor har anmälts till polisen men i än så länge är det oklart när de kommer att undersökas närmare.

I klippet nedan hör du Sebastian Karlsson, projektledare på Östersunds kommun förklara vad en sprängkista är: 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.