Robotar som kan hjälpa personer att dosera och påminna om mediciner är exempel på välfärdsteknik. Foto: TT, Martina Holmberg

13 miljoner till välfärdsteknik

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings län får 13 miljoner kronor av regeringen för att investera i teknik som ska underlätta för äldre och personer med funktionshinder, samt personalen som arbetar med dem.

Det kan handla om mattor som varnar personalen när till exempel en dement person med fallrisk stiger ur sängen. Eller om robotar som påminner om att det är dags för läkemedel och som också hjälper till med doseringen.

I vårbudgeten avsattes 350 miljoner kronor till välfärdsteknik och nu har pengarna fördelats. 13 207 988 kronor går till Jönköpings län.

Får ansöka hos Socialstyrelsen

– Välfärdsteknik kan öka friheten och självständigheten hos omsorgstagaren samtidigt som arbetsmiljön kan bli bättre för de som jobbar inom äldre- och funktionshindersomsorgen, säger barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Kommunen får ansöka om pengarna hos Socialstyrelsen, och får sedan själva bestämma vilken teknik de vill satsa på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.