Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
35-åringens advokat: ”Han har berättat om vad som har hänt” Hör honom och kammaråklagare Emma Harrius i klippet. Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

35-åringen häktas misstänkt för mordförsök på poliserna

Uppdaterad
Publicerad

Den man som i söndags attackerade och skadade två poliser har under torsdagen häktats i Jönköpings tingsrätt. Mannen själv nekar till brott.

35-åringen och hans advokat var under tingsrättsförhandlingen med på telefon från sjukhuset. Han förnekar brott, motsätter sig häktning och restriktioner.

– Han har lämnat en redogörelse under polisens förhör igår, men det kan jag inte kommentera. Jag och min klient har ett stort arbete att reda ut vad det är som egentligen har hänt, säger Tor Åström, som försvarar honom.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Tingsrätten beslutade att häkta honom på sannolika skäl misstänkt för två fall av försök till mord, grovt våld mot tjänsteman och försök till grovt våld mot tjänsteman. Han ska också genomgå en sinnesundersökning.

– Det fanns tidigare en misstanke om grovt vapenbrott, men den är nedlagd eftersom undersökningar har visat att det var fråga om en replika, säger kammaråklagare Emma Harrius.

Sköts vid polisingripandet

Det var i söndags vid lunchtid som två poliser i Huskvarna angreps av en man med stickvapen när de försökte gripa honom. En av poliserna sköt först varningsskott och sedan så kallad verkanseld mot angriparen. Skottet tog i benet på 35-åringen.

En av de angripna poliserna befinner sig fortfarande på sjukhus. Även den andra polisen skadades vid händelsen, men betydligt lindrigare.

I klippet nedan hör du henne berätta om varför polisen i Östergötland tar över utredningen kring polisattacken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen i Östergötland kommer att ta över utredningen kring attacken på två polismän i söndags. Foto: SVT/Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis allvarligt skadad under ingripande i Jönköping

Mer i ämnet