537 ungdomar från Jönköping kallas till mönstring

Publicerad

Under de kommande dagarna kommer runt 13 000 18-åringar få besked om att de ska mönstra. Av dessa kommer 537 ungdomar från Jönköping län att kallas. Nytt för i år är att man kan förbereda sig till mönstringen på Snapchat.

2017 återinfördes plikt på mönstringen, då var det runt 6000 ungdomar som kallades. Nu 2019 har försvarsmakten dubblat antalet kallade till 13 000. Från Jönköpings län kommer 115 kvinnor och 422 män att kallas till mönstringen.

 – Mönstringen kan lätt bli ett stressmoment för 18-åringarna. De har kanske ingen förälder eller släkting som mönstrat och många vet inte vad som händer under en dag på mönstringskontoret,  säger Sofie Engström, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten.

Därför har Rekryteringsmyndigheten nu skapat en egen Snapchat-lins där man kommer kunna se hur det ser ut under en mönstringsdag.

–  De 13 000 som i år kallas till mönstring ska känna sig trygga. Att uppleva mönstringsprocessen i Snapchat innan de kommer till oss hoppas vi kan bidra till en positiv upplevelse, säger Sofie Engström.

Såhär fungerar Snapchat-linsen:

Visa

Håller man sin mobil mot en plan yta visas några av de olika momenten som utgör mönstringen: receptionen, inskrivningsprovet, sjuksköterskan, de fysiska testerna, psykologen och inskrivningshandläggaren. Går man närmare kan man gå in i varje rum för att se vad som händer just där och vilka tester man förväntas genomföra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer