Sammanlagt ska 734 fönster och 2 500 löpmeter fog bytas ut. Foto: Philip Naskret/SVT

734 fönster måste bytas – hälsoskadligt ämne hittat

Uppdaterad
Publicerad

I stort sett samtliga fönster på stadshuset i Vetlanda ska bytas ut. Detta för att det hälsoskadliga ämnet PCB har upptäckts i fogen runt fönstren.

Enligt Vetlanda kommun är PCB-fogen inte farlig förrän själva strukturen i materialet förändras, men man bedömer ändå att en sanering är nödvändig. Sammanlagt kommer 2 500 löpmeter fog att saneras och samtidigt byts alltså 734 fönster ut.

Det omfattande arbetet väntas ta två år. Just nu pågår en upphandling av entreprenaden och förhoppningen är att bytet av fönstren kan inledas i mitten av november.

Under arbetets gång kommer vissa störningar i centrum att äga rum.

– Det kommer bli byggröra under en längre period, men vi hoppas så klart att det inte ska störa så mycket och att alla runt om kan ha överseende med det, säger Therese Thureson, byggprojektledare.

All nyanvändning av PCB (Polyklorerade bifenyler) förbjöds i Sverige 1978 och har sedan dess successivt avvecklats. PCB användes främst som isolering och smörjolja i kondensatorer samt i tranformatorer, fogmassor, färg, självkopierande papper med mera.

Ämnet är mycket giftigt för vattenlevande organsimer och ger störningar i fortplantningsförmågan hos fisk och vattenlevande däggdjur som till exempel sälar.

Källa: Kemikalieinspektionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer