800 anmälningar om skador efter åsknedslag

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har vädret visat sig från en dramatisk sida då det varit en hel del skyfall och åska. Hos försäkringsbolagen har det under måndagen kommit in ett stort antal anmälningar om skador efter åska.

Länsförsäkringar i Jönköping har sedan i onsdags i förra veckan tagit emot 120 skadeanmälningar från länsbor som fått elektronik eller andra ägodelar förstörda efter kraftiga regn- och åskoväder både förra veckan och under den gångna helgen.

Tommy Knutsson skadechef på försäkringsbolaget säger att sommarens väder har märkts i antalet anmälningar.

– Det har varit väldigt mycket åskskador. Under juni, juli och augusti har vi fått in cirka 800 skadeanmälningar och det är ganska många.

SVT Nyheter Jönköping har även varit i kontakt med If försäkringsbolag. Även där har antalet anmälningar varit flera till följd av åskovädret.

– Vi vet också av erfarenhet att det ofta kan vara en viss fördröjning efter åskoväder innan vi får in alla anmälningar, så vi väntar oss ytterligare samtal de kommande dagarna, säger Osvald Wiklander, pressansvarig på If.

Vad har du för skyldigheter då det gäller din egendom vid åska. Se i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.