Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar lantbrukaren Bengt Johansson om varför de gör ny åkermark i Habo utanför Jönköping. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Åkerjorden flyttas och odlas på igen

Publicerad

Att bygga bostäder på åkermark får ofta kritik, men i Habo har lantbrukaren och entreprenören Bengt Johansson försökt göra något åt problemet.

– Matjorden från Kärnekulla körs två kilometer och läggs på en plats där jag huggit ner skog för att anlägga en ny åker.

Just nu byggs ett stort bostadsområde, som på sikt kommer få cirka 800 bostäder, vid södra infarten till Habo där det tidigare lantbruket Kärnekulla gård låg. 15 hektar åkermark har fått stryka på foten för nybyggnation av bostäder.

Köpte Kärnekulla gård

Lantbrukaren Bengt Johansson på Bränninge gård har tidigare sålt åkermark för bostadsbyggande. Marken vid Kärnekulla är nu såld till  Tosito, som nu har inlett byggnationen.

Att bygga på jordbruksmark får ofta kritik, eftersom många menar att denna mark är viktig och behövs för matproduktion?

– Det håller jag med om. Samtidigt är det ju viktigt att hålla ihop samhällen när de växer. Ofta ligger samhällen i anslutning till jordbruksmark, då kan det vara ett bra alternativ som vi gör nu, säger Bengt Johansson.

År 2007 avvecklade han mjölkproduktionen på sin gård. Efter det har han och sonen fortsatt med spannmålsodling på egen och arrenderad mark, men han har också alltså exploaterat mark för villabebyggelse nära Habo tätort.

– Jag är både lantbrukare och samhällsutvecklare, man måste kunna samspela de här rollerna.

Kräver flera olika tillstånd

Den nya åkermarken, som han nu bereder med matjord från Kärnekulla, kommer att omfatta 12-13 hektar. Något som Jönköpings-Posten var först med att berätta.

Tillstånd behövs från Skogsstyrelsen och länsstyrelsen innan man kan göra ny åkermark på det här sättet. Bengt Johansson tror att det här förfarandet kommer att bli vanligare i framtiden och tycker att kommunerna borde ställa det här som krav när det ska byggas på åkermark.

– De kan tala om att det är detta som gäller, annars blir det ingen detaljplan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer