Åklagaren Linda Schön kommenterar första dagens förhandlingar i tingsrätten. Foto: SVT

Åklagare Linda Schön kommenterar första dagen

Uppdaterad
Publicerad

Hovrättsförhandlingarna mot de båda tonåringar som misstänks för att ha dödat hemlösa Gica i Huskvarna i augusti förra året inleddes idag.

Rättegången inleddes med att åklagare Linda Schön lade fram sin sakframställan och sina yrkanden som är desamma som i tingsrätten där hon menade att pojkarna gemensamt och i samförstånd mördade Gica genom att misshandla honom till döds.

Tingsrätten valde att döma den då 16-årige pojken till fem månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande medan 14-åringen friades helt.

Åklagaren vill nu att hovrätten tar ställning till hela gärningsbeskrivningen även när det gäller bevistalan. Tingsrätten valde att pröva bara de brott som åklagaren hade yrkat på i bevistalan, alltså mord eller synnerligen grov misshandel.

Till hovrättsförhandlingarna har nu vissa förtydliganden gjorts och nya vittnen kallats.

Se åklagaren kommentera första dagen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.