I klippet ovan kommenterar Klas Lorefors, åklagare, domen mot knivmannen i Vetlanda. Foto: SVT

Åklagaren: ”Det är en korrekt dom”

Uppdaterad
Publicerad

Livstids fängelse och livstids utvisning är ett straff som inte förvånar åklagare Klas Lorefors. Trots att det är ovanligt när det handlar om försök till mord. Det är straffvärdet i gärningarna som avgör menar han.

– Det är en korrekt dom och jag är nöjd med utgången. Den ligger i linje med det som polis och åklagare har utrett, säger Klas Lorefors, åklagare vid åklagarkammaren i Jönköping. 

Att en person döms till livstids fängelse för försök till mord har bara hänt någon enstaka gång tidigare, enligt Lorefors. Han har svårt att svara på om det kommer bli vanligare i framtiden.

Våldsdådet i Vetlanda

Den dömde mannens advokat Christian Berntö säger till SVT att hans klient är missnöjd med domen.

– Det är inte många som är nöjda med livstid, så det finns en besvikelse över att det inte blev tidsbestämt. Vad gäller ett eventuellt överklagande är det ännu inte bestämt, men sannolikheten är stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet