Yrkar livstids fängelse för Rosenlundsmord

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkade på livstids fängelse för den man som misstänks för mordet på en 20-årig kvinna på Rosenlund i Jönköping när rättegången avslutades idag. Advokaten däremot menar att det handlar om dråp.

Enligt åklagare Anders Brokelind finns det inte några förmildrande omständigheter i fallet.

– Det är frågan om ett besinningslöst våld. 28-åringen är direkt inställd på att döda en person vid det här tillfället. Något som också styrks av rättsläkaren som säger att det inte handlar om något misstag. Den som gjort det ville ta livet av en person, säger Brokelind.

Rosenlundsmordet

Vandrande krutdurk

Åklagaren menar vidare att han är övertygad om att den åtalade mannen inte sagt allt han kommer ihåg.

– Han säger att han inte minns, men jag tror att han minns mycket mer än han säger. Han har varit en vandrande krutdurk och försett den nu dödade kvinnan med droger, konstaterar Brokelind.

Att 28-åringens missbruk skulle vara en förmildrande omständighet slår han ifrån sig.

– Han har själv förorsakat en psykisk störning genom långvarigt missbruk.

Dråp

28-åringens advokat, Erik Norman, menar däremot att det inte handlar om mord utan om dråp och att han saknat motiv till att döda kvinnan. Han hänvisar till rättsfall där rätten bedömt dråp ”vid kraftig provokation” och  menar att det inte går att utesluta i detta fall.

Han säger också att hans klient trott att kvinnan han dödade var den man som han tidigare under dagen planerat att döda.

– Han påverkas av röster och mår inte bra, konstaterade Norman.

Tvärt emot åklagaren menar advokaten att 28-åringens missbruk visst kan ses som en förmildrande omständighet.

– Han började så tidigt så det går inte att säga att missbruket är självförvållat. Påföljden ska ligga i nedre delen av straffskalan, vare sig det blir dråp eller mord, säger Norman.

Han ville även att mannens restriktioner skulle upphöra, något som rätten inte höll med om.

Dom faller den 1 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rosenlundsmordet

Mer i ämnet